Je kent het wel: van die horrorverhalen over een verbouwing die compleet uit de hand is gelopen. Om te voorkomen dat jij over een tijdje ook zulke verhalen kunt vertellen, geven wij je een aantal tips om je verbouwing soepeltjes te laten verlopen.

 

Maak een goed plan

Begin bij het begin. De meeste verbouwingen gaan fout, omdat er geen strak plan is gemaakt. Maakt die dus wel. Schrijf precies op wat je gedaan wilt krijgen, wat daarvoor moet gebeuren, hoeveel tijd je daarvoor hebt en (heel belangrijk) wat je budget daarvoor is. Houd het realistisch. Besluit dus niet dat je, in de twee weken die je de tijd hebt, je de indeling van je hele huis wilt omgooien en er een extra badkamer bij wilt bouwen. Dat krijg je in twee weken nooit gedaan, je kunt dan beter gewoon voor enkel de woonkamer gaan.

 

Vergunningen en regelgeving

Ga bij de gemeente na wat er volgens het bestemmingsplan en het welstandsbeleid mogelijk is. Als je bijvoorbeeld een aanbouw wilt zetten, is het belangrijk dat je daar wel eerst een vergunning voor krijgt. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren, je bent zelf verantwoordelijk dat het eindresultaat van je verbouwing voldoet aan de regelgeving, dus neem geen risico’s.

 

Zelf doen?

Ben je erg handig en ga je zelf je huis verbouwen? Bekijk dan ook even heel realistisch of je dat wel echt kan. Natuurlijk is het leuk om te kunnen zeggen dat je zelf je huis hebt verbouwd, maar wanneer dat huis vol gaten, kieren en slecht afgewerkte details zit zul je vierkant uitgelachen worden. Daarbij is dat ook niet zo fijn wonen.

 

Er zijn niet voor niets vakmensen die verbouwingen voor je uit kunnen voeren, dus, tenzij dat jij zo’n persoon bent, óf heel handig met klussen, kun je dit werk beter aan hen overlaten. Je kunt ook besluiten een gedeelte zelf te doen en daarnaast een professional in te huren voor de lastige klussen. Zo heb je toch aan je huis gewerkt, en ziet het er ook nog eens netjes uit.

 

Werk veilig

Als laatste is het belangrijk dat je veilig werkt. Zet bijvoorbeeld eerst de elektriciteit uit wanneer je hiermee aan het werk gaan en check dan ook eerst of deze echt goed uit staat. Trek, wanneer je ze niet gebruikt, de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact en zorg voor een opgeruimde werkplek. Zeker wanneer je op hoogte werkt, bijvoorbeeld vanaf een rolsteiger van www.rolsteiger.net, is het belangrijk dat je niet continu uit moet wijken voor de troep die je hebt gemaakt.