Voor een plat dak heb je verschillende mogelijkheden qua dakbedekking. De voornaamste keuzes zijn bitumen, EPDM, PVC en groendak. Al deze mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen, dus de juiste keuze maken kan soms lastig zijn. Om je te helpen vind je hieronder meer informatie over deze soorten!

 

Wat zijn de opties?

De beste keuze voor het bedekken van een plat dak hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, de weersomstandigheden in jouw regio en hoe lang je wilt dat het dak meegaat. Hieronder vind je de verschillende opties qua dakbedekking, met daarbij de voordelen qua situatie.

  • Bitumen dakbedekking: Bitumen is een populaire keuze voor platte daken vanwege de duurzaamheid en betaalbaarheid. Het is goed bestand tegen regen en UV-straling. Bitumen kan wel na verloop van tijd gevoelig zijn voor barsten en scheuren, vooral als het wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen.
  • EPDM dakbedekking: EPDM is een synthetisch rubber dat uitstekende waterdichte eigenschappen heeft. Het is duurzaam en kan tientallen jaren meegaan. Het is een goede keuze als je een langdurige oplossing wilt. Een nadeel is dat de kosten van EPDM hoger zijn dan die van bijvoorbeeld bitumen.
  • PVC dakbedekking: PVC is duurzaam, waterdicht en heeft een goede weerstand tegen chemicaliën en vuil. Het is relatief licht van gewicht en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd. PVC kan gevoelig zijn voor scheuren bij extreme temperaturen en kan na verloop van tijd verkleuren. Het is ook minder milieuvriendelijk dan sommige andere opties vanwege het gebruik van kunststoffen.
  • Groendak: Een groendak is bedekt met levende planten en is een milieuvriendelijke optie. Het biedt isolatie en helpt regenwater vast te houden. Het is een goede keuze als je geïnteresseerd bent in duurzaamheid en energie-efficiëntie. Deze daken vereisen over het algemeen meer onderhoud en zijn duurder om te installeren dan traditionele dakbedekkingen.

Welke factoren spelen een rol?

De beste keuze voor een plat dak hangt af van je budget, de levensduur van het materiaal, het onderhoud dat het nodig heeft, het type dak dat je hebt, en hoe je wilt dat het eruitziet. Wanneer je minder hebt om te besteden kun je bijvoorbeeld beter niet gaan voor een groendak. Toch kan dit dak op lange termijn ook geld besparen vanwege de goede isolatie. Dit zijn allemaal punten waar je rekening mee moet houden.

 

Maak dus voor jezelf een rijtje met eisen en gebruik dit lijstje om erachter te komen welk soort dakbedekking de perfecte keuze is voor jou.