Het weer is in Nederland een geliefd onderwerp van gesprek. Gaat het eindelijk eens vriezen of krijgen we alweer regen? Een paar keer per dag bespreken experts bij de landelijke meteorologische stations de stand van zaken. Veel mensen zoals boeren, tuinders, marktkooplui en party organisers zijn immers voor hun werk afhankelijk van het weer. En voor ons allemaal is het weer belangrijk als we een uitstapje willen plannen. In zo’n onbestendig klimaat als het onze is het gewoon fijn om van te voren te weten of we op een zonnetje kunnen rekenen of niet. En vergeet natuurlijk niet de meteorologische hobbyist! Gelukkig zijn we niet meer afhankelijk van de Enkhuizer Almanak en de weerman op tv. In dit digitale tijdperk hebben we ons eigen weerstation in huis.
Wat meet een weerstation?
Weerstations kunnen bestaan uit de volgende meetinstrumenten:
1. thermometer – temperatuur
2. regenmeter – millimeters neerslag
3. UV-meter – zonintensiteit
4. barometer – luchtdruk
5. windmeter – snelheid en richting van de wind
6. zonneschijnmeter – aantal zonuren
7. hygrometer – luchtvochtigheid
De thermometer is natuurlijk het meest bekend. Deze meette vroeger de temperatuur door het uitzetten en inkrimpen van een bolletje kwik. Tegenwoordig gebeurt de temperatuurmeting meestal digitaal. In ons huis herkennen we dit instrument bij de thermostaat van de CV. Een ander instrument dat in huis nuttig is, is de hygrometer. Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag is, kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Te hoge luchtvochtigheid kan bovendien tot schimmelvorming leiden. Weerstations die uitsluitend het binnenklimaat meten, zullen alleen deze twee instrumenten bevatten. Een uitzondering hierop is de barometer, die bijvoorbeeld de luchtdruk kan meten in industriële omgevingen waar de druk door de productieprocessen gevaarlijk kan stijgen.
Geavanceerde weerstations
The Internet of Things maakt het mogelijk dat de meer professionele instrumenten zoals bijvoorbeeld het weerstation van La Crosse kunnen communiceren met van buitenaf aangeleverde gegevens. Ze maken hiervoor gebruik van de data die door het dichtstbijzijnde meteorologische weerstation in uw regio beschikbaar worden gesteld. Deze worden via een transmitter draadloos verstuurd naar uw eigen weerstation. Hierdoor heeft u altijd de exacte meteorologische meetgegevens over onder meer regenval en windkracht bij de hand, en kunt u die op elk moment van de dag op uw eigen weerstation uitlezen. Aan de hand van luchtdruk, windrichting en een beetje inzicht wordt het op die wijze voor iedereen mogelijk om deze gegevens steeds nauwkeuriger te interpreteren en zo zelf tot betrouwbare weersvoorspellingen te komen. Een dergelijk persoonlijk weerstation staat binnenshuis en meet niet zelf de waarden buitenshuis: die worden via de ontvanger op het apparaat ontvangen. De waarden binnenshuis kunnen uiteraard wel gemeten worden. De duurste instrumenten laten dan bijvoorbeeld twee temperaturen zien: de (gemeten) temperatuur binnenshuis en de (ontvangen) temperatuur buitenshuis. Hetzelfde geldt voor de luchtdruk en de luchtvochtigheid.
Een analoog of digitaal weerstation?
Een digitale meting is altijd nauwkeuriger dan een analoge, maar analoog staat voor design en nostalgie. Een instrument met een wijzertje erop ziet er voor de meeste mensen nu eenmaal smaak- en stijlvoller uit dan een paar rechthoekige getalletjes. Bovendien is de analoge methode bij een weerstation veel makkelijker te interpreteren voor de mens. Een wijzertje dat plotseling in het rood schiet, roept meer urgentie op dan een getal dat boven een bepaalde waarde komt. De nieuwste technologieën in datavisualisatie maken het gelukkig mogelijk om digitaal aangeleverde gegevens op een analoge manier te visualiseren. Een mooi voorbeeld hiervan is de klok op het bureaublad van een Apple laptop, iPad of iPhone, die qua design rechtstreeks afgeleid is van de bekende Zwitserse stationsklok. Deze klok wordt ingesteld met digitale data: wanneer we 21.05 intoetsen, dan zien we de wijzers op de klok naar de juiste positie springen. Hetzelfde zien we bij de moderne weerstations met wijzers: het zijn digitale metingen die analoog vertaald worden.
Een mooi en praktisch gadget voor de liefhebber
Natuurlijk kijken we bij een weerstation in de eerste plaats naar de techniek, maar door de hoge eisen die sommige ontwerpers aan hun design stellen, zijn er tegenwoordig zeker weerstations die door hun geavanceerd futuristische en soms minimalistische design een opvallend plekje in huis verdienen.