Een potje golfen in Duitsland of lekker een weekendje een vakantiehuisje aan de golfbaan is gelukkig heel goed mogelijk. Tenzij je als ambtenaar in China woont. Afgezien van de grote afstand voor een potje golf, heeft de Chinese regering de golfsport voor ambtenaren in de ban gedaan.

 

De president van China, Xi Jinping, is bezig met een ware oorlog tegen corruptie. Afgezien van de voor ons logische regels zoals het ongepast seksueel gedrag verbieden, mag een potje golf ook niet meer voor de overheidsdienaren. Sinds Xi president werd in 2013, wordt er heel wat aan gedaan om corruptie in het Aziatische land de kop in te drukken. Zoals het land het zelf omschrijft: bestrijding van de gulzigheid.

 

De lijst waarop de ban op de golfsport en ongewenst seksueel gedrag op staan vermeldt ook dat extravagante banketten en overmatig drankgebruik streng uit den boze zijn. Vooral door de Chinese burgers wordt het uitbundige leven van de ambtenaren als een doorn in het oog beschouwd.

Waar Nederland ongeveer 1 miljoen ambtenaren heeft, heeft China er toch wat meer. Voor 88 miljoen(!) ambtenaren zit het er de komende tijd niet meer in om een balletje te slaan op een van de 18 holes. Helaas!