het onderhouden van landbouwmachines is af en toe een vervelende maar wel nodige taak. Doe je dit niet dan verslijten die peperdure machines gewoon terwijl dat natuurlijk hartstikke zonde is. Je moet ze daarom onderhouden, maar hoe doe je dat het beste? Wij leggen het uit!

 

Lees het instructieboekje

Als voorbeeld ga je een nieuwe stortbunker kopen bij Van Trier. Je hebt geen idee hoe je dat ding moet onderhouden en waar je op moet letten. Daarom zit er een instructieboekje bij! In zo’n instructieboekje staat vermeld hoe je dat apparaat het beste kan gebruiken en of er periodiek onderhoud nodig is of niet. Als je deze dingen al weet weet je ook waar je aan toe bent en zul je besparen op onderhoudskosten omdat je de machine volgens het boekje gebruikt. Ook ben je voorbereid op eventuele periodieke onderhoudsbeurten. Als je daar al van te voren rekening mee kan houden is dat een stuk fijner!

 

Pak kleine problemen op tijd aan

Heel vaak bij kleine problemen denk je dat het nog wel even kan of dat je het later wel doet. Maar dit is helemaal niet goed voor machine. Dit zorgt ervoor dat de machine nog slechter gaat werken en er uiteindelijk grotere problemen kunnen komen waarvan de kosten onoverzichtelijk kunnen zijn. Dit wil je niet dus pak ook de kleinste problemen zo snel mogelijk aan om zo verdere moeilijkheden te voorkomen. Dan hoef je er ook minder tijd, geld en moeite in te stoppen!

 

Schoonmaken en inspecteren

Verschillende soorten systemen met elektrische of hydraulische aandrijvingen vergen veel onderhoud. Bijvoorbeeld bij een transportband is het enorm belangrijk dat je die regelmatig nakijkt, schoonmaakt en nogmaals even naloopt. Het vervelende bij zulke apparaten is dat als er iets niet werkt dat meestal de hele machine gelijk stopt. Dat is een soort van beveiliging en dat is natuurlijk goed aan de ene kant, maar ook erg vervelend. Zorg er daarom dus voor dat je regelmatig je machines schoonmaakt en nakijkt om problemen te voorkomen!