Wil jij mondkapjes bestellen, dan is het niet moeilijk om deze te vinden. Wat wel lastig is, is om uit het grote assortiment dat tot je beschikking staat de juiste keuzes te maken. Op dit moment zijn mondkapjes verplicht in openbare ruimtes en dat betekent dat je ze dagelijks nodig zult hebben. Dat maakt het belangrijk om niet alleen de juiste mondkapjes te bestellen, maar ook de juiste hoeveelheid. Met het onderstaande stappenplan weet je in 5 minuten naar welke mondkapjes jij op zoek moet gaan.

 

Stap 1: stoffen- of wegwerp mondkapjes bestellen

Je hebt de keuze tussen stoffen- en wegwerp mondkapjes. Dit is een eerste keuze die je maakt. Stoffen mondkapjes kun je wassen en opnieuw gebruiken en wegwerp mondkapjes doe je na gebruik bij het restafval. Als je vaak mondkapjes nodig hebt – en dat is nu dus het geval – dan is het beter om stoffen mondkapjes te bestellen. Daarmee bespaar je geld en je veroorzaakt niet onnodig veel afval. Je mag je stoffen mondkapjes overigens ook zelf maken.

 

Stap 2: kies alleen niet-medische mondkapjes

Deze stap is eigenlijk geen keuze, maar het is wel belangrijk om je er bewust van te zijn. De mondkapjes die de overheid verplicht heeft gemaakt hoeven niet aan eisen te voldoen. Sterker nog, het moeten niet-medische mondkapjes zijn zonder keurmerken. Op die manier blijft de voorraad medische mondkapjes op peil voor de mensen die deze dagelijks nodig hebben en levens redden. Ga dus alleen niet-medische mondkapjes bestellen.

 

Stap 3: extra opties?

Er worden een groot aantal soorten niet-medische mondkapjes aangeboden en nu moet je gaan bepalen welke soort jij nodig hebt. Er zijn de standaard kapjes. Wil je dat deze goed hun werk doen, dan kies je voor katoenen mondkapjes met minimaal twee lagen stof. Verder zijn er ook andere opties waarmee je wat meer bescherming krijgt en geeft. Je kunt stoffen mondkapjes bestellen met een filter. Deze kun je zelf los kopen en aanbrengen of je koopt mondkapjes met een geïntegreerde filter. Er zijn ook kapjes met meerdere stoflagen. Als laatste heb je de keuze uit een groot aantal kleuren, prints en opdrukken.

 

Stap 4: een verkooppunt vinden

Je weet nu welke mondkapjes je wilt bestellen en aan welke eisen deze moeten voldoen. Nu is het tijd om een verkooppunt te vinden. Je kunt je mondkapjes kopen in de winkel, maar het is veel gemakkelijker om dat online te doen. Het beste kies je dan een Nederlandse winkel uit, want dat maakt communiceren en retourneren veel gemakkelijker. Daarnaast weet je dan ook dat je kwalitatieve mondkapjes krijgt die bedoeld zijn voor onze situatie.

 

Stap 5: Hoeveel mondkapjes heb je nodig?

De hoeveelheid mondkapjes bestellen gaat volkomen afhangen van hoe vaak jij de deur uitgaat en wat je doet. Lees ook de instructies van de mondkapjes door met betrekking tot het aantal draaguren en hoe vaak je ze mag dragen. Reken uit hoeveel mondkapjes je nodig hebt en tel daar enkele bij op voor de exemplaren die in de was zitten. Dan weet je het precieze aantal mondkapjes kopen dat je moet doen.