Nederland heeft, net zoals andere landen, vele volksverhalen. Hieronder vallen moppen, sagen, sprookjes, legenden en mythen. Een voorbeeld hiervan zijn de kaboutes, dit zijn denkbeeldige, kleine wezens met meestal een rode punt muts op.
Ook is hier een ludieke afspiegeling van gemaakt, de zogenaamde fuck you kabouter. Deze ludieke fuck you kabouter steekt op een speelse manier zijn middelvinger omhoog.

 

De verhalen die in Nederland circuleren bestaan meestal al vele jaren en zijn van generatie tot generatie overgebracht. Daardoor kan het komen dat ook veel verhalen de zelfde oorsprong of onderwerp hebben. In de Nederlandse verhalen bank zijn meer dan 40 duizend verhalen ondergebracht.
Een voorbeeld van een bekende lokale sage is die van Ellert en Brammert. Dit verhaal stamt uit de jaren 1600 en speelde zich af in Drenthe. Dit verhaal gaat over twee rovers die een touw voor hun grot spannen met een bel er aan. Zodat als er iemand aan komt ze diegene kunnen beroven.

 

Ze overvallen een vrouwelijke reiziger en houden deze 7 jaar lang vast in hun grot. Ze doet daar het huishouden, maar naar zeven jaar vraagt ze of ze naar de kerk mag. Dat mag, maar onder een voorwaarde dat ze tegen niemand verteld dat ze ontvoerd is. Na de mis van de kerk verteld het meisje tegen iedereen dat ze wordt vastgehouden en dat ze een spoor van doperwten achter zal laten. Zo gezegd zo gedaan, de dorpsbewoners volgen haar na de groot en grijpen de rovers.

 

trol