Een sedumdak is een dak dat bedekt is met planten. Afhankelijk van het soort beplanting en het concept, spreekt men over extensieve en intensieve groendaken.

 

Een Groendak heeft een aantal voordelen, deze zijn:

Het is goed voor je gezondheid (schone lucht) en het is beter voor het millieu.

Verhoogt de duurzaamheid van je dak.

Het isoleert goed, hierbij moet je aan warmte en aan geluid denken.

De biodiversiteit zal toenemen op het dak, meer vlinders en andere insecten.

 

Bij een extensief groendak is het de bedoeling dat dit dak niet te vaak wordt betreden. Deze daken zijn begroeit met mossen, vetplanten en of kruiden. Er gemakkelijk in onderhoud maar helaas niet beloopbaar. Als je het dak gebruikt voor bijvoorbeeld een keer per jaar de ramen lappen, dan is dit wel mogelijk. Dit soort dak is kenmerkend voor vrij groei en een wild, natuurlijke uitstraling.

 

Een dak met sedum erop is onderhoudsvriendelijk als deze bodembedekkend is. Staan er veel bomen rond het dak dan is het goed om een of twee keer per jaar de afvoeren te controleren en schoon te houden.

Het is ook belangrijk om scheuten, zoals eikels of beukennootjes op tijd te verwijderen zodat deze niet op het dak groeien. Maaien van een sedumdak hoeft niet, aangezien deze amper groeit. Wanneer de beplanting wat terugloopt is bijvoeren aan te bevelen. Water geven zal enkel nodig zijn tijdens zeer droge perioden, hoewel plantjes best van water houden op zijn tijd.