Wanneer je een artikel leest over een hartstilstand of een reanimatie kom je vaak onterecht het woord hartfalen tegen. Hartfalen is een heel ander ziektebeeld dan een hartstilstand, in dit artikel wordt het verschil tussen deze twee uitgelegd.

 

Wat is hartfalen?

Hartfalen houdt in dat je een verminderde pompfunctie van het hart hebt. Dit kan door veel verschillende oorzaken komen, denk hierbij aan een afwijking aan het hart, een te hoge bloeddruk of na de geboorte van een kindje. Helaas is hartfalen vaak een chronische aandoening die niet te genezen is. Een patiënt kan wel leren leven met hartfalen, hier moet hij of zij dan wel bij begeleidt worden. Er zijn verschillende behandelingen die ervoor zorgen dat de klachten zoveel mogelijk afnemen.

Acuut hartfalen bestaat ook, dit wordt ook vaak onterecht vergeleken met een hartstilstand. Acuut hartfalen kan levensbedreigend zijn, maar dit is niet altijd het geval. Het betekent eigenlijk dat er sprake is van vocht dat zich in een korte tijd ophoopt in de longen. Je kunt je voorstellen dat de patiënt zich dan erg benauwd voelt. Vaak komt deze vorm van hartfalen in de ochtend of de nacht voor.

 

Wat is een hartstilstand?

Bij een hartstilstand heb je altijd te maken met een acute situatie en komt door een storing in het hart. Er gaan verschillende delen van het hart trillen, dit gaat zo chaotisch en snel dat het bloed niet of nauwelijks door het hart gepompt kan worden. Doordat het bloed niet door het hart gepompt kan worden zullen de eerste hersencellen na 4 tot 6 minuten al onherstelbaar beschadigen. Een hartstilstand is dus extreem levensbedreigend, je moet binnen 6 minuten beginnen te reanimeren en een AED gebruiken indien mogelijk. Om zo goed mogelijk te kunnen reanimeren is het nooit verkeerd om een EHBO of een BHV cursus te volgen. Niet alleen op je werk is het belangrijk om levens te kunnen redden, ook wanneer je aan het sporten bent, in de stad loopt of in de trein zit. Een cursus volgen waar je leert reanimeren is dus altijd een goed idee.

 

Hartfalen vs. hartstilstand

Hartfalen en een hartstilstand zijn dus verschillende aandoeningen, toch blijft het heel erg verwarrend. Hartfalen kan veroorzaakt worden door een hartinfarct, het verwarrende is dat een hartinfarct ook een van de meest voorkomende oorzaken is van een hartstilstand. Het ligt dus allemaal erg dicht bij elkaar.
Let goed op welke termen je gebruikt wanneer je iets gaat publiceren, het verschil opzich is al verwarrend genoeg.